Sugen på att göra egna kartor?

Här är 5 tips som kan bespara dig mycket tid och gråa hårstrån!

Du behöver en dator samt ett kombi-instrument (ekolod/plotter) som kan spela in data. Det klarar de flesta av Lowrance/Humminbird plottrar idag. Bäst är om det är en modell utrustad med minneskort, men det räcker faktiskt om lodet har en NMEA-utgång (då krävs en laptop också). Hur man gör för att sätta igång inspelningen går jag inte in på här då det skiljer sig åt beroende på modell.

 

1. Aktivera spår-funktionen och kursförlängningen på plottern.

På en Lowranceplotter trycker du meny->meny->charts och kryssar i dessa funktioner (trails och course extension på bilden nedan). Detta för att lättare kunna köra i parallella spår på vattnet du skall kartlägga.

 

2. Kör först ett varv nära kanten runt det område du vill kartlägga.

Då får du koll på var det är riktigt grunt och kan lättare undvika farliga områden senare. Undvik sedan att korsa ditt gamla spår för att inte hamna på alltför grunt vatten. Det är sällan meningsfullt att köra på grundare vatten än ca 1,5-2 meter. Detta spår blir också en bra gräns när din karta skall beräknas i datorn (du kan göra en snyggare gräns i t ex Google Earth senare, men denna duger gott).

 

3. Kör alltid vinkelrätt mot bottens lutning.

Oftast sluttar botten ut från land, så börja med att köra rakt ut eller rakt in mot land. När du närmar dig stranden så svänger du 90 grader och kör parallellt med denna ca 20-30 meter innan du svänger 90 grader ut igen. Kör minst så långt ut i sjön att bottnen planar ut på ett konstant djup, eller kör över till andra sidan sjön innan du vänder. Titta på bilden från Antens karta nedan så klarnar det nog... :-)

 

4. Kör i ett fyrkantsmönster över intressanta strukturer.

Titta på bilden från Gylta (ett grund i norra delen av Anten) till vänster nedan. Genom att köra i öst-väslig riktning som på bilden ovan får vi en hygglig koll på hur grundet ser ut, men för att få en bra bild av var Gylta börjar och slutar i nord-sydlig riktning behöver vi köra ett par gånger till vinkelrätt mot vårt första spår.

Till höger ser du lodspåret ut som kartan är beräknad på (piruetten i mitten är ett kort fiskestopp på några intressanta ekon...:-)

Om du inte har en dator kopplad till lodet som ritar en karta samtidigt som du kör får du förmodligen ge dig ut en gång till på vattnet när du skapat den första versionen av kartan. I så fall väntar du med att köra fyrkantsmönstret tills du har en grov karta att utgå ifrån.

 

5. Ladda ner en provversion av Reefmaster.

Jag går inte in på förfarandet att behandla sina data i Reefmaster här, det finns en utmärkt steg-för-steg guide bifogat till programmet och Reefmasters forum är ett av de bästa jag hittat på webben, fullt av kunniga och hjälpsamma människor.

Det är grymt kul att se sin karta växa fram på datorn, och kunna använda den på nästa fisketur!

Fler tips&tricks

//Markus Udéhn