Prova hur våra djupkartor ser ut i din plotter

13.05.2014 12:29

Följande utsnitt från Aspen går att ladda ner och prova i din plotter.

En sak att kolla först; Om du har ett Lowrance HDS lod från generation 1 MÅSTE du uppdatera mjukvaran i det till version 4.1. Är du osäker på vilken variant du har är faktiskt det enklaste sättet att se det att kolla vilken färg "LOWRANCE"-texten som står ovanför skärmen på lodet har, svart (som lodet på bilden nedan) är generation 1 och vitt är generation 2. :-) Dubbelkolla för säkerhets skull genom att trycka meny->meny->system->about. Står det 4.0.xx.xx där behöver du uppgradera. Läs mer och hämta uppdateringen här!

Nu kan du ladda ner ett utsnitt ur djupkartan över Aspen i passande format och prova i din Lowrance-plotter. Lowrance stödjer våra kartor direkt och installationen är relativt enkel. Är du lyckligt lottad med en plotter ur HDS/HDI-serien får du bakgrunden som syns i exemplet ovan, i annat fall får du nöja dig med färre färger. Äldre enheter är något oförutsägbara vad gäller färghantering. På vissa av dem går det att öppna HDS-filen, men färgskalan blir annorlunda. Fördelen är att om du skaffar ett HDS/HDI-lod senare funkar kartan perfekt ihop med det. Testa gärna innan du handlar en karta. Här syns ett exempel från en äldre Eagle-plotter.

Vi har inte tillgång till Lowrance/Humminbirds alla modeller (tyvärr :-) ), så menyn på din kan se något annorlunda ut än exemplen nedan. Om du sitter hemma, eller någon annanstans än på den del av sjön som demodatan täcker måste du zooma in rätt område för att se kartan. 

Demodatan täcker området runt båtrampen i Aspen, är du inte på plats måste du zooma in till ca N057.45.50 E012.15.00 för att se kartan. (På Lowrance  flyttar du positionen med den stora knappen som går att trycka upp/ner, höger/vänster).

Demodata för Lowrance:

Ladda ner denna fil och packa upp den på din dator:
HDS.zip (24 kB)
 

Gör sedan så här för att visa djupkartan på din plotter.

1. Kopiera filen till ett tomt minneskort.

2. Sätt in kortet i plottern.

3. Starta plottern.

4. Ta fram kartsidan. Zooma in till N057.45.50 E012.15.00 om du inte är vid Aspen

5. Tryck 2 ggr på meny, välj Chart, ställ in "Lowrance" på Chart Data. Se bilden nedan. Tryck sedan på exit tills bara kartan syns.

6. Fiska!

// Markus Udéhn