Se bilder på vraket Denia utanför Rörö

14.08.2015 13:26

Vi har testat ett Lowrance HDS gen 3 med sidescanning på annat än fiskbågar! Målet för utfärden var två av de många vrak som finns i Göteborgs skärgård. Det är på flera sätt oerhört mycket lättare att scanna efter vrak än efter fisk. Vraket jagar inte efter något stim med betesfisk som råkar vara i området, och är ca 30 meter långt istället för 30 cm. Man behöver heller inte fundera över vilket bete som funkar för dagen.

Det första vraket heter Denia och förliste på 60-talet. Hon ligger en bit utanför Rörö, kölrätt om än något nedsjunken i leran. Hon är ca 30 meter lång och var lastad med pappersbalar. Utan att ha dykt på vraket vågar vi gissa att man ser rakt ner i lastrummet. På lodet sticker skeppet upp från 18 till 14 meter. Den släta lerbottnen är perfekt för att få bra bilder på sidescanningen:

Vraket Denia med Lowrance sidescan

En bild från downscanskärmen, vi fick inte till en helt rak passage, därför ser skeppet något oproportioneligt ut:

Denia

Vi fixade till en karta över vrakplatsen med sidescanbilden som underlag för djupkurvorna. Här ser man tydligt hur bredden på ekolodskonen påverkar exaktheten på kartan. Även om vi använder en smal kon börjar den "se" vraket ett par meter innan båten passerar direkt över vraket och indikera mindre djup (samma sak händer när vi passerat vraket). Det är samma fenomen som ger "fiskbågar" i vanliga fall. Därför ser vraket ut som en mjuk kulle på ekolodet/kartan även om detta vrak är relativt helt. Bilden nedan är från kartan (visad i Google Earth):

Karta över vraket Denia

Så här ser kartan över vraket ut utan sidescanbakgrunden:

Vrakfiske någon? Eller kanske en dykutflykt? :-)

//Markus Udéhn